Biografie

Thomas Dermine, geboren op 1 mei 1986 in Charleroi, is een Franstalige Belgische econoom en politicus, lid van de Socialistische Partij.

Op 1 oktober 2020 werd hij benoemd tot Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de minister van Economie en Werk in de federale regering van Alexander De Croo.

Thomas Dermine werd geboren in Charleroi en bracht er zijn hele kindertijd en jeugd door. Vervolgens studeerde hij handelsingenieur aan de Solvay Brussels School, aangevuld met een studie politieke wetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles.

Hij zette zijn academische loopbaan voort aan de Harvard Universiteit in Boston met een beurs van de la Belgian American Education Foundation (Francqui Fellow). Hij werkte er samen met professor Jeffrey Liebman, de adviseur van president Obama op het gebied van sociale innovatie.

Daarna werkte Thomas tot begin 2016 als consultant bij McKinsey in verschillende landen en ging hij bij de startersincubator Kamet Ventures in Londen werken aan technologische innovatieprojecten.

Na enkele jaren in het buitenland te hebben gewerkt, keert Thomas begin 2017 terug naar Charleroi om er te werken aan het Catch-plan, dat de creatie van werkgelegenheid in de regio Charleroi moet versnellen na verschillende industriële herstructureringen. Als resultaat van dit engagement wordt Thomas door het Jules Destrée Instituut bekroond met de prijs Bologna-Lemaire als "Waal van het jaar 2018".

In november 2019 wordt hij directeur van het Institut Emile Vandervelde (IEV), het Studiecentrum van de Franstalige Belgische Socialistische Partij, en volgt hij Gilles Doutrelepont op. In die functie neemt Thomas, naast Paul Magnette, actief deel aan de onderhandelingen voor de vorming van de Belgische federale regering voor de periode 2019-2020.

Bij de vorming van de regering-De Croo op 1 oktober 2020 werd Thomas benoemd tot Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne.

Binnen de federale regering is hij verantwoordelijk voor het aansturen van de coördinatie van het Belgisch herstelplan en het verzekeren van een nauwe samenwerking tussen de Europese Commissie en België.

Naast deze opdracht heeft Thomas ook de leiding over het Federaal Wetenschapsbeleid, dat 10 federale wetenschappelijke instellingen omvat en een veelheid aan bevoegdheden, gaande van het Belgisch Lucht- en Ruimtevaartbeleid tot het beheer van federale musea en het Federaal Onderzoeksbeleid.