Persbericht

Staatssecretaris Thomas Dermine maakt 11,5 miljoen vrij voor wetenschappelijk onderzoek

Staatssecretaris Thomas Dermine heeft zopas 11.456.280 € toegekend aan het Fonds de la Recherche Scientifique - FNRS. De betaling is verricht.

Dit bedrag werd vrijgemaakt in het kader van het programma "bijkomende onderzoekers" dat budgetten toekent aan de Federale Wetenschappelijke Instellingen, alsook aan het FNRS en

zijn Vlaamse tegenhanger, het FWO, om bijkomende onderzoekers aan te werven voor het uitvoeren van onderzoek in verband met federale bevoegdheden.

De betalingen aan de Federale Wetenschappelijke Instellingen en het FWO zijn reeds verricht. Dan blijft de FNRS over. Op basis van het advies van de Inspectie Financiën heeft de staatssecretaris besloten om deze middelen, die sinds 2015 voor de FNRS waren bestemd maar tot op heden geblokkeerd waren gebleven, vrij te geven.

Het FNRS zal deze middelen injecteren in de volgende 3 of 4 oproepen tot het indienen van voorstellen voor "subsidies en mandaten", waardoor het mogelijk wordt 238 extra onderzoekersjaren te financieren.

"Ik ben echt blij dat ik deze middelen kan toewijzen aan wetenschappelijk onderzoek. De federale financiering van wetenschappelijk onderzoek is de laatste jaren onder druk komen te staan en het is van essentieel belang ervoor te zorgen dat deze trend wordt omgebogen. Dit besluit is een duidelijke stap in die richting. ", zegt staatssecretaris Thomas Dermine.

"Het is essentieel om wetenschappelijk onderzoek te steunen. De coronaviruscrisis toont aan hoe belangrijk het is dat de centrale rol van de wetenschap in onze samenleving wordt herbevestigd. De wetenschap biedt niet alleen de remedie voor de gezondheidscrisis, maar de wetenschap fungeert ook als fundament van onze democratie. In een tijd waarin nepnieuws en relativisme ons samenleven bedreigen, is de wetenschap meer dan ooit een veilig bastion en een noodzaak voor de harmonieuze ontwikkeling van onze samenleving", vervolgt Thomas Dermine.

"En daarachter staan gepassioneerde mannen en vrouwen. Duizenden onderzoekers werken aan onze universiteiten en wetenschappelijke instellingen. Zij zijn gepassioneerd en lopen voorop in hun respectieve disciplines en spelen een essentiële rol in onze samenleving", besluit de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid.