Persbericht

Geniet van de voorjaarsvakantie om federale musea te (her)bezoeken!

De Noorzeedijk zal waarschijnlijk zwaar worden bestormd, de bezettingsgraad van vakantiewoningen in de Ardennen nadert de 100%, toeristische verblijven in het buitenland zijn verboden…

Dus waarom zou je de federale musea niet eens (opnieuw) bezoeken tijdens de voorjaarsvakantie? Een goede gelegenheid om onze schatten en ons rijke culturele erfgoed te herontdekken! Staatssecretaris voor Wetenschappen Thomas Dermine herinnert eraan dat, zoals alle musea in ons land, de federale musea open zijn tijdens de voorjaarsvakantie.

Een museum bezoeken is als een boek lezen, het laat je toe om andere werelden te ontdekken, het voedt je verbeelding en verzet je gedachten. Eigenlijk is het een mooie gelegenheid om te genieten in de moeilijke huidige context”, zegt Thomas Dermine.

Sinds 1 december 2020 zijn de federale musea open en zijn zij zonder onderbreking open gebleven.

België is een uitzondering in vergelijking met sommige buurlanden. Musea in Frankrijk en Nederland, bijvoorbeeld, zijn gesloten gebleven.

De musea houden zich aan een zeer strikt hygiëneprotocol en zorgen er op uitstekende wijze voor dat de bezoeken in optimale omstandigheden plaatsvinden. Om bezoekers in de best mogelijke omstandigheden te ontvangen, is het overigens noodzakelijk om je bezoek online te reserveren.

Alles is dus in gereedheid gebracht om tijdens de voorjaarsvakantie ons erfgoed te kunnen ontdekken.

Want de federale musea, dat is ook het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: het federaal museum waar je de grootste dinosaurussengalerij van Europa kan bezoeken. Dankzij de Sauria-app kunnen jong en oud dinosaurussen verzamelen in augmented reality. Bezoek zeker de nieuwe "Living Planet"-zaal, waar je meer dan 850 specimens kan ontdekken.

Want de federale musea, dat zijn ook de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, waar voor de voorjaarsvakantie twee tijdelijke tentoonstellingen worden geopend: 

  • De tentoonstelling “Aboriginalities”: meer dan een fysieke en zintuiglijke ervaring, nodigt Aboriginal kunst ons uit om onze relatie met de aarde en het universum opnieuw te overdenken.
  • De tentoonstelling over Pierre Alechinsky, "Carta Canta", toont een selectie van werken op papier van Alechinsky uit de ongeveer 270 werken die aan de collecties van de Koninklijke Musea zijn geschonken, alsook uitzonderlijke nieuwe schenkingen, als eerbetoon aan deze leidende figuur van de CoBrA-beweging. Meer dan 200 tekeningen, aquarellen, etsen, litho's en schilderijen nodigen uit tot dromen en reizen naar het oneindige van de verbeelding.

Want de federale musea, dat is ook het Magritte Museum waar je 230 werken van de surrealistische kunstenaar kunt bewonderen.

Want de federale musea, dat is ook het Muziekinstrumentenmuseum, waar je 1.100 instrumenten kan ontdekken, het ene nog opmerkelijker dan het andere.

Want de federale musea, dat is ook het Museum van de Koninklijke Bibliotheek van België, waar je de manuscripten van de hertogen van Bourgondië kan ontdekken in een nieuwe museumruimte.

Want de federale musea, dat ook zijn de Musea voor Kunst en Geschiedenis, waar je kan kuieren tussen prehistorische vuurstenen, of Delfts aardewerk. Of je kan je onderdompelen in de oosterse wereld langsheen Aziatische Boeddha’s die je meevoeren naar de andere kant van de wereld.

Want de federale musea, dat is ook het in 2018 volledig gerenoveerde AfricaMuseum, waar je kennis kan maken met de uit Kinshasa afkomstige kunstenaar Freddy Tsimba, wiens tweeëntwintig installaties dertig zalen van het museum sieren, en een wandeling maken door het sublieme park van Tervuren.

Het Planetarium is ook een van de federale wetenschappelijke instellingen. En ook hier is er uitstekend nieuws. Na voor het publiek gesloten te zijn geweest wegens renovatiewerkzaamheden, zal het Planetarium op zaterdag 3 april 2021 opnieuw zijn deuren openen. Het Planetarium van Brussel is een van de grootste van Europa. Het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België biedt voortaan 360°-beelden van een ongeëvenaarde kwaliteit in termen van helderheid, resolutie en rijkdom aan kleuren, dankzij acht krachtige videoprojectoren die speciaal door de Belgische firma BARCO voor het planetarium werden ontworpen. Deze hoogtechnologische toestellen projecteren een indrukwekkende database van meer dan 100.000 sterren die een echt 3D-universum vormen waarin de toeschouwers worden ondergedompeld. Met andere woorden, reis vanuit Brussel naar de sterren en daar voorbij!

Goed om weten: deze musea zijn toegankelijk tegen een betaalbaar tarief voor gezinnen. Voor een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen kost een bezoek gemiddeld tussen de 15 en 20 euro (met extra kortingen voor senioren, leraren, eerste woensdag van de maand gratis, enz…)

Tot slot, ook nog goed om te weten, is dat Delphine Houba, schepen van de Stad Brussel, de actie "FreeMuseumsForStudents" voor studenten heeft opgezet. Aan deze actie nemen 22 musea deel, waaronder verscheidene federale musea.

 

Praktische informatie, prijzen, reserveringen:

Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: www.naturalsciences.be

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten: www.fine-arts-museum.be

Magritte Museum: www.musee-magritte-museum.be

Muziekinstrumentenmuseum: www.mim.be

Museum van de Koninklijke Bibliotheek van België: www.kbr.be

Musea voor Kunst en Geschiedenis: www.kmkg-mrah.be

AfricaMuseum : www.africamuseum.be

Planetarium : www.planetarium.be

 

Meer info over de actie FreeMuseumsForStudents:

www.FreeMuseumsForStudents.brussels