Overleg over het ontwerpplan voor herstel en veerkracht voor België wordt voortgezet
Willen wij erin slagen ons land te doen heropleven na de ongekende gezondheidscrisis die wij op dit ogenblik doormaken, dan moeten we onze krachten bundelen onze acties op elkaar afstemmen. Het is duidelijk dat het sociaal overleg hierbij een sleutelrol moet spelen. Het sociaal overleg, geworteld in onze geschiedenis en essentiële pijler van ons sociaal model, blijft meer dan ooit een krachtig instrument voor overheidsoptreden.
Zo heeft staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine van bij het begin van de uitwerking van het plan voor herstel en veerkracht voor België de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) en de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) bij de werkzaamheden betrokken. De CRB en de FRDO hebben op eigen initiatief een eerste bijdrage aan de regering geleverd, die als input voor het PHV zal worden gebruikt.
Op 19 februari hebben deze twee Raden een gezamenlijk advies uitgebracht over de strategische richtlijnen van het ontwerp van het PHV (de algemene samenhang van de vijf assen van het plan) en over de voorgestelde koers. Op 25 maart hebben de twee Raden, ditmaal vergezeld van de Nationale Arbeidsraad (NAR), een gezamenlijk advies over de investeringsprojecten goedgekeurd.
Wat de investeringsprojecten betreft, zijn de Raden van mening dat het beperken van de investeringen tot het PHV niet volstaat om de overgang naar een meer duurzame en rechtvaardige samenleving te waarborgen. Zij pleitten ervoor het PHV op te nemen in een investeringsplan dat breder is dan het Europese plan, naar het voorbeeld van de gewesten. Thomas Dermine is het daarmee eens en benadrukt dat de regering de ambitie heeft een niveau van overheidsinvesteringen te bereiken van 3,5% van het BBP in 2024 en 4% in 2030. Dit komt neer op 13,1 miljard euro aan extra investeringen in de periode 2020-2024. Van die inspanning van 13,1 miljard euro in de periode 2020-2024 kan 45% worden gedekt door de FHV. Binnen dit kader bedraagt de resterende inspanning aan overheidsinvesteringen om het streefcijfer van 13,1 miljard euro te halen dan nog 7,2 miljard euro.
Dit advies over de investeringsprojecten is slechts één stap in het raadplegingsproces dat aan de gang is sinds met het opstellen van het plan voor herstel en veerkracht is begonnen. Staatssecretaris Thomas Dermine dankt nogmaals de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling en de Nationale Arbeidsraad voor de gezamenlijk verrichte werkzaamheden, de kwaliteit van de uitwisselingen en hun onvermoeibare inzet voor dit nooit eerder geziene iteratieve proces.