Persbericht

Gent wordt peterstad voor het nieuwe onderzoeksschip Belgica

© Freire Shipyard

De Stad Gent wordt peterstad voor het nieuwe Belgische onderzoeksschip Belgica. Het schip zal in september 2021 in de havenstad worden gedoopt. Dat melden staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine en burgemeester Mathias De Clercq.

De Stad Gent krijgt het peterschap voor het nieuwe onderzoeksschip toegewezen. Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine heeft dat beslist na overleg met burgemeester Mathias De Clercq. De Stad Gent had eerder haar interesse kenbaar gemaakt om peter te worden van het state-of-the-art onderzoeksschip. Een kandidatuur die wordt gesteund door de Universiteit Gent, een belangrijke wetenschappelijke partner van de Belgica.

“Momenteel wordt in het Spaanse Vigo de laatste hand gelegd aan het schip, dat intussen ook volop wordt getest. In september 2021 zal de Belgische trots op vlak van marien onderzoek en technologie worden gedoopt in Gent”, zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine. “Met de Belgica dragen we ertoe bij dat België en Europa wereldleiders worden op het gebied van mariene exploratie. Ik ben erg blij met het Gents enthousiasme om peter te worden van dit uitzonderlijk schip.”

“We zijn bijzonder vereerd en fier om peter te mogen zijn van het nieuwe onderzoeksschip Belgica”, zegt burgemeester Mathias De Clercq. “Gent gaat deze titel aangrijpen om jongeren en scholen warm te maken voor wetenschap en de Gentse troeven als kennis- en havenstad maximaal uit te spelen. Het schip wordt aangedreven door Gentse motoren, de Gentenaars zullen het peterschap met trots dragen.”

Het 71 meter lange oceanografische onderzoeksschip Belgica, zal de komende decennia een sleutelrol spelen in het Belgisch en Europees marien onderzoek.

Vanaf het najaar 2021 zal het schip uitvaren voor wetenschappelijke expedities om de grote vraagstukken van onze tijd te onderzoeken, zoals de strijd tegen de opwarming van de aarde en een betere bescherming van het milieu.

Als multidisciplinair onderzoeksschip zal de Belgica wetenschappelijk onderzoek op het gebied van onder meer visserij, biologie, geologie, klimaat en chemie ondersteunen.

De Belgische Staat, vertegenwoordigd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO), is eigenaar van het schip. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) zal in samenwerking met het Ministerie van Defensie en een private operator instaan voor het beheer.

De nieuwe ‘Research Vessel Belgica’, zoals de volledige naam luidt, wordt de opvolger van het huidige Research Vessel Belgica (1984), dat de afgelopen 36 jaar bijna één miljoen kilometer aflegde om meer dan 1.000 wetenschappelijke expedities mogelijk te maken.

Net als haar voorganger zal de Belgica actief zijn binnen het Europese EUROFLEETS-netwerk, dat Europese onderzoekers toegang biedt tot een gedeelde mariene onderzoeksinfrastructuur.

Het nieuwe schip zal in september in Gent worden ingehuldigd na een inwijdingstocht tussen Zeebrugge en Gent in aanwezigheid van Prinses Elisabeth. Ter herinnering, de hertogin van Brabant is de meter van de nieuwe Belgica.

In de marge van deze officiële opening zullen activiteiten voor het grote publiek worden georganiseerd.