Persbericht

Lancering van de eerste “European Space Ultra Challenge”: een publiekswedstrijd over het ruimtereizen van morgen

In het kader van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie lanceert staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine op donderdag 25 januari, in samenwerking met het Europees Ruimteagentschap (ESA), de Europese Commissie en EuroSpace, een grote Europese wedstrijd om de creativiteit in de ruimtevaartsector te stimuleren, een sector die volop in beweging is en zowel voor de toekomst van de Europese bevolking cruciaal is als een springplank voor wetenschapspromotie vormt. De wedstrijd is is opgedeeld in twee categorieën op basis van de volgende thema's:

  1. Categorie breed publiek (gericht op middelbare scholen in België) met als thema “Duurzame verkenning van de ruimte”

We verwachten een grote opkomst van middelbare scholen. Het is een uitgebreid, inspirerend en multidisciplinair thema voor een groepswerk. Ideaal voor wetenschapslessen bijvoorbeeld. Een inzending voor deze wedstrijd kan net zo goed over energie gaan (groene aandrijving voor ruimteschepen, orbit zonne-energie) als bijvoorbeeld over het recyclen van ruimteafval, ruimteteelt, robotverkenning of het trainen van een bemanning die fysiek en psychologisch bestand is tegen de lange duur van ruimtereizen naar Mars.

  1. Pro’s categorie (gericht op professionals en academici in de ruimtevaartsector die gevestigd zijn in een lidstaat van de Europese Unie en/of het Europees Ruimteagentschap) met als thema “Nieuwe horizonten voor de Europese ruimtevaart”

De positie van Europa in de ruimte zal afhangen van de creativiteit van onze wetenschappelijke gemeenschap en de vindingrijkheid van ons industriële ecosysteem. De nieuw te verkennen horizonten zijn enorm: observatie van de aarde, de plaats van kunstmatige intelligentie en andere technologische doorbraken in de ruimtevaart, het probleem van de terugkeer van voertuigen, dubbel gebruik voor civiele en militaire doeleinden, ... Het is duidelijk dat voor de Europese ruimtevaartindustrie een nieuw hoodstuk aanbreekt!

Deelnemers moeten uiterlijk op 11 maart 2024 hun kandidatuur hebben ingediend. De jury bestaat uit vooraanstaande personen uit de ruimtevaart, waaronder de Belgische astronaut Frank De Winne, momenteel directeur van het ESA opleidingscentrum voor astronauten in Keulen.

De teams die zijn geselecteerd voor de finale worden op 25 maart bekendgemaakt door de Franse ESA-astronaut Thomas Pesquet. Alle deelnemers in de categorie scholen kunnen de ontmoeting met de astronaut bijwonen. De winnaars krijgen via verschillende kanalen ruime publiciteit over hun project en er zijn prijzen te winnen, zoals een persoonlijk bezoek aan het ESA-centrum in Redu om er astronauten te ontmoeten en exclusieve souvenirs

Volledige informatie over hoe je kunt deelnemen aan de wedstrijd is te vinden op de volgende link: https://eurospace.org/european-space-ultra-challenge/

“De ruimte doet dromen. We moeten de ongelooflijke aantrekkingskracht ervan gebruiken om wetenschappelijke studies onder jongeren te stimuleren. De ruimte is een fantastische manier om jongeren bewust te maken van bepaalde problemen die zich in de toekomst zullen voordoen — ik denk in het bijzonder aan klimaatverandering. Het doel van deze wedstrijd is om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ik hoop dus op een brede deelname van het Belgische publiek, in de eerste plaats van scholen. De prijsuitreiking vormt het slot van het ambitieuze ruimtevaartprogramma van het Belgische EU-voorzitterschap eind mei, op het einde van de gezamenlijke EU-ESA-Raad in Brussel”, aldus staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine.

Joseph Aschbacher (Directeur-generaal van het Europees Ruimteagentschap) voegt toe: “Het Europees Ruimteagentschap is verheugd deel te nemen aan de lancering van de EU Space Challenge, een wedstrijd die is ontworpen om de creatieve genialiteit van het grote publiek en ervaren professionals in te zetten om de toekomst van de Europese ruimtevaartsector vorm te geven. We kijken uit naar de ingenieuze en innovatieve concepten die zullen ontstaan, elk met het potentieel om Europa naar nieuwe grenzen in de ruimte te stuwen.”