Persbericht

Nieuwe onderzoekscentra voor waterstoftechnologie in Antwerpen en Charleroi

Op voorstel van staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine en minister van Energie Tinne Van der Straeten besliste de federale regering vrijdag om twee nieuwe onderzoekscentra voor waterstoftechnologie te bouwen.

Het eerste onderzoekscentrum komt op een terrein van 2,2 hectare in het Next Gen District van de Antwerpse haven. Het zal zich richten op petrochemie, transport, opslag en compressie van moleculen, offshore energieproductie en verbrandingsmotoren voor maritiem transport. 

Het tweede onderzoekscentrum komt op een terrein van 2,5 hectare in het Cleantech District aan de Porte de l'Ouest in Charleroi. Het zal toegespitst worden op productie via elektrolyse of plasmalyse, verbranding voor warmteproductie in de zware industrie zoals staal en cement, en certificering van instrumentatie. Daarnaast zal een specifieke specialisatie in vloeibare waterstof de lucht- en ruimtevaartsector versterken bij de ontwikkeling van mechanische onderdelen zoals kleppen en warmtewisselaars.

De onderzoekscentra krijgen de naam 'VKHyLab'.
Deze ambitieuze projecten kunnen worden gerealiseerd dankzij 50% cofinanciering van de lokale overheden in de vorm van subsidies en kapitaal.

De beslissing van de federale regering komt een jaar nadat het Von Karman Instituut voor Stromingsdynamica (VKI) werd aangesteld als projectmanager en exploitant van de toekomstige sites. Op basis van hun ervaring met waterstof en met het beheer van onderzoeksinfrastructuur op industriële schaal, heeft het VKI de afgelopen 12 maanden de technische, commerciële en financiële haalbaarheidsstudies gecoördineerd. Op basis van het gerealiseerde werk heeft het Von Karman Instituut een ambitieuze aanpak gedefinieerd op de twee sites, met industriële partners zoals Atlas Copco, Be Blue, Compagnie Maritime Belge, Fluxys, AGC plasmalyse, Sirris en de Université Libre de Bruxelles.

De volgende stap is het uitschrijven van een openbare aanbesteding voor de engineeringstudies en de bouw van de centra.

De werken zullen in 2025 starten, zodra de nodige vergunningen zijn verkregen. De voltooiing is voorzien voor 2026-2027.

“Koolstofarme waterstof is een van de belangrijkste technologieën om de ecologische transitie van de Belgische industrie te doen slagen. Deze twee toekomstige onderzoekscentra zullen een state of the art omgeving bieden aan producenten in de chemische, lucht- en ruimtevaart- en energiesector om zich te positioneren als mondiale leiders op vlak van waterstof. De infrastructuur zal daarnaast de academische wereld in staat stellen om onderzoek vanuit het laboratorium op industriële schaal te tillen. Met gebundelde krachten, kunnen we deze nieuwe sector ontwikkelen en onze technologieën en diensten exporteren”, zegt staatssecretaris Thomas Dermine.

“De federale regering versterkt de leidende positie van Belgische bedrijven en onderzoeksinstellingen die actief zijn op het gebied van waterstof en waterstoftechnologieën. De twee expertisecentra worden een echte pool van talent en innovatie, open voor externe partners, uit de academische wereld, onderzoeksinstituten en de industrie.  Sinds de federale waterstofstrategie neemt waterstof een hoge vlucht. Dat is cruciaal om onze industrie hier te verankeren in de transitie naar 100% hernieuwbare energie en klimaatneutraliteit”, besluit minister Tinne Van der Straeten.