Belgisch Klimaatcentrum gaat van start
Op 29 november 2022 om 10 uur is in Ukkel het Klimaatcentrum officieel geopend door staatssecretaris Thomas Dermine, wetenschappelijk directeur Valérie Trouet en operationeel directeur Ella Jamsin. Het Klimaatcentrum, dat de ambitie heeft om een referentie te worden in Europa, is erop gericht om het klimaatonderzoek in België beter te coördineren en bruggen te slaan tussen klimaatwetenschap en -beleid.
Op initiatief van de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine besliste de federale regering eind januari 2022 een Belgisch kenniscentrum voor klimaat op te richten. Vandaag, nauwelijks 10 maanden later, is op de site van de Pool Ruimte van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) in Ukkel het Klimaatcentrum officieel geopend in aanwezigheid van onder meer Bertrand Piccard.
Het centrum zal vanaf 1 december 2022 het klimaatonderzoek van de Federale Wetenschappelijke Instellingen (Koninklijk Meteorologisch Instituut, Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie, Koninklijke Sterrenwacht van België, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en Sciensano) bundelen en coördineren om de strategische impact en coherentie van de onderzoeksprogramma's vergroten.
Daarnaast zal het Klimaatcentrum een structurele samenwerking met universiteiten en onderzoekscentra tot stand brengen rond complexe mondiale klimaatuitdagingen. Via complementariteit en interdisciplinaire samenwerking wordt gestreefd naar een hoger onderzoeksniveau voor de betrokken instellingen. Van het nieuwe kenniscentrum wordt ook verwacht dat het antwoorden formuleert op de behoeften van beleidsmakers en sectoren op vlak van klimaat, om zo tot meer evidence-based beleidsbeslissingen te kunnen komen. Het onderzoekscentrum zal daarbij rekening houden met de behoeften van zijn stakeholders, waaronder de regionale en federale overheidsniveaus.
Het Klimaatcentrum wordt gehuisvest in de Pool Ruimte in Ukkel, in een huis dat van oudsher gebruikt werd als woning voor de directeur van het Koninklijk Meteorologisch Instituut. Het gebouw werd daartoe volledig gerenoveerd en heringericht door de Regie der Gebouwen. Het bestaat nu uit verschillende kantoren, conferentiezalen en studio’s voor wetenschappers die tijdelijk op de site verblijven.
De leiding van het Klimaatcentrum komt in handen van twee directeurs: Prof. Dr. Valérie Trouet keert terug uit Arizona (VS) om wetenschappelijk directeur te worden, Dr. Ella Jamsin gaat aan de slag als operationeel directeur. Zij zullen kunnen rekenen op een team van vijftien vaste medewerkers. Op termijn zal het Klimaatcentrum de onderzoeksactiviteiten van meer dan honderd wetenschappers coördineren. Voor de werking van centrum wordt een jaarlijks budget van 2 miljoen euro uitgetrokken door de federale overheid.
“België beschikt over onderzoekscentra en kennisinstellingen van wereldklasse die werken rond het klimaat. Door de krachten te bundelen, kunnen we hier het grootste klimaatonderzoekscentrum van Europa creëren”, zegt staatssecretaris Thomas Dermine. “Via een structurele samenwerking tussen de verschillende partners en de coördinatie van het Klimaatcentrum, willen we het Belgisch klimaatonderzoek naar een hoger niveau tillen. Daarnaast heeft het centrum als missie om politici en bedrijven in staat te stellen wetenschappelijk onderbouwde beslissingen te nemen.”
Meer informatie over het openingsevenement, het gerenoveerde gebouw, de directeurs, het kunstwerk dat naar aanleiding van de opening is ingehuldigd, de partners en lopende onderzoeksprogramma’s rond klimaat van de Federale Wetenschappelijke Instellingen kan u terugvinden in het persdossier dat BESLPO ter beschikking stelt.